bahan-bahan:
1 tin susu cair
5 sudu besar gula halus(boleh kurangkan kuantiti mengikut manis yg anda suka)
3 biji telur
2 biji kuning telur(tak letak pun takpe)
1 sudu teh esen vanila
bahan untuk caramel
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
ok, 1st step utk buat caramel.
mula2 didihkan 2 sudu besar air, btw api jgn terlalu kuat,
lepas tu, masukkan 5 sudu besar gula, kemudian kacau selalu sehingga warna keperangan.
pastikan gula cair sepenuhnya. ok next step utk puding
utk puding,
1. kita masukkan kesemua gula halus dan telur bersama di dalam mangkuk, kacau agar kedua2 bahan sebati.
2. selepas itu, sediakan periuk dan masukkan 1 tin susu cair bersama 1 sudu teh vanilla, masak atas api sederhana. Tak perlu sehingga mendidih!
3. kemudian campurkan susu tadi ke dalam adunan telur, kacau2 bagi sebati.
4. lastly tuang semua kat dalam loyang yg berisi caramel tadi.
5. kukus selama 30 minit atau pun 45 minit, sekiranya puding caramel masih belum masak, lanjutkan masa kukus. Selepas dikukus, sejukkan dahulu dalam peti ais sebelum dikeluarkan dari loyang.
selamat mencuba! :)
sumber mr google
No comments:
Post a Comment